luni, 1 iulie 2013

Calatorie de la Cer la Pamant - 26 Mai 2013

 

De la Cer la Pamant ! 

26.05.2013

Prima mea pedalare inedita si spectaculoasa in conditii incitante

"Calatorie de la Cer la Pamant" : Film cursa bike salina Tg.Ocna

Este si prima competitie de bike de acest gen din Romania.Lansata acum in 2013 la Targu Ocna, cu insuficienta publicitate si cu o surprinzatoare organizare pentru inceput.O competitie indoor/outdoor cu intrare in salina in coborare 3 km, zona turistica 1 km si urcare 3 km, dupa care urcare sustinuta din ce in ce mai mare si ulterior coborare. Tot circuitul salina si exterior era de 14 km. Ideea era de a parcurge cat mai multe ture de 14 km in 2 ore. Aceasta limita nu era fix impusa. O tura se considera incheiata daca se depasea timpul limita de 2 ore cu o marja de 30 minute.

Entuziasmat de acest tip de cursa, ma inscriu fara sa stau prea mult pe ganduri si n-am regretat. Imi setasem timpi intermediari si cate ture voi reusi sa fac, adica 3 la numar. Era posibil in conditii de vreme buna. A si fost la start-ul cursei, un soare cu cativa nori pe cer. Aveam sa aflu mai tarziu ce urma. Am gasit o poza foarte fain facuta de sus cu startul competitiei formate cam din 120 de participanti.


Mi-am pus GoPro-ul pe casca, eram printre primii la start alaturi cu cumnatul meu, pe care
l-am adus sa guste pentru prima data frumusetea unei competitii de bike montan.
S-a dat start-ul, am pornit catre salina, intrarea destul de dificila cu santuri in beton,sare si umezeala pe teren drept, urmata de coborarea de 3 km in spirala. Bike-rii din spate ma impingeau, parca,pe acest teren, nou pentru mine, grabiti intr-o calatorie nebuna.



Pe coborare depaseam in viteza mare cu frane
''tehnice'' la curbe si schimbari de pinioane.
Ca la cursele de masini ce mai! Aceleasi tehnici!
Pe coborare, acelasi teren umed si plin de sare pe care puteai sa patinezi si in special sa deraiezi artistic in decor in conditiile unui semi-intuneric luminat destul de bine de farul de pe ghidonul meu.

Am terminat coborarea, intru in zona turistica foarte frumoasa de altfel, cu spatii largi si inalte, foarte luminata si cu acelasi teren lunecos.

Urmeaza urcarea de 3 km in spirala care am crezut ca nu se mai termina. Rotindu-te in cerc pe pante mai mult sau mai putin dificile, ma determina sa schimb foile si pinioanele in diverse combinatii. Era o greseala de-a mea impins de starea pe care o aveam. Si nu ma afecta cantitatea de sare si umezeala din salina cum am auzit pe la altii.Bike-ul meu imi permite sa urc numai pe foaia din mijloc si sa schimb numai pinioanele chiar daca panta are o inclinatie mai mare. Parca tehnologia DynaSys de la Shimano se numeste. Am urcat si panta din salina, ajung pe terenul din tunel catre iesire, un grabit striga de zor in spatele meu la mine, nu pot sa merg mai repede pe acel teren si nici nu se putea depasi. Aveam vreo 18 km/h,acceptabil zic eu, si mergeam cu grija ca vorba aia nu trageam la podium. I-am si replicat colegului de cursa. Finalizarea unei cursei in siguranta e mult mai importanta decat multe altele. A urmat urcarea continua de 200-300 m in altitudine intinsa pe 2 km. O parte din ea se vede pe video de mai jos. Am urcat pe bike o parte, pina nu s-a mai putut dupa care push-bike. Evident, cei din categoria Elite urcau incet dar pe bike. De exemplu castigatorul Kelemen Arpad.Ajuns sus aproape de finalul urcarii , a inceput grindina, m-am urcat putin pe bike cat se mai putea, si iarasi push-bike inca 50 m dupa care coborarea.

Am rasuflat usurat ca voi coborari chiar
daca conditiile erau dificile.
Surpriza mare ! 
Se facuse noroi, iar cauciucurile mele Swalbe Rapid Rob m-au lasat de data asta. Patinam artistic cu riscul de a intra si eu in decor ca
alti participanti.Vezi minutul 7:04 din video-ul alaturat cu un participant. Uite-l, nu-i !
Am coborat mai mult pe langa bike, alunecam
si pe picioare.La un moment dat, intr-un loc mai abrupt, am cazut din picioare pe spate si m-am facut frate cu noroiul. Nu stiu cum dar anul asta am avut contact cu noroiul si m-a luat pe nepregatite la echiparea bike-ului.
O prietena( si multe chestii bune zic femeile ) imi zicea ca :
"Noroiul denota implicare,pasiune,voiciune".
M-a pus putin pe ganduri.


Am terminat prina tura, ajung aproape de sosire, ploua torential, sunt fericit ca urmeaza sa termin tura si sa intru iarasi in salina. Aveam un timp de 01h:04m fata de ce imi estimasem eu initial de 40min-maxim 50min, insa in conditii normale.

Ma apropii in mare viteza de intrarea in salina, dau ochelarii jos caci ma jeneaza, murdari fiind de noroi, ii scap pe jos, opresc, ii pun la spate. Pentru ca, mai tarziu, sa-mi dau seama ca i-am pierdut. Fac tura de salina mult mai bine ca prima, fiindca eram constient ca pe urcarea din exterior nu o sa se mai poate din cauza noroiului si a ploii. In salina pe tura 2 eram constient ca timpul meu va fi mai mare si asa a si fost 01h:15m aproximativ. Urcarea din salina am facut-o rapid, iar in exterior push-bike pe noroi si coborare pe langa bike. Ajuns in mare viteza la sosire si fericit, cum se vede si in poze, de lupta, aventura, schimbarea de strategie si nu in cele din urma, palpitatiile date de acesta cursa. Sunt fericit ca mi-au gasit si ochelarii.
La final de cursa, intrebari, pareri despre traseu si organizare, strangeri de mana cu primarul din Tg.Ocna, poze. A fost extraordinar.

Multumiri participantilor si oficialitatilor care au fost aproape de acesta competitie.Si nu in cele din urma, pentru punerea la dispozitie a unor dusuri pentru bunul meu prieten, bike-ul. Poate si pentru noi, era necesar ;)



Timp total : 02h:23m
Loc           : 26 / 63  categorie 30-39
                   52 / 120 open


Toate bune si frumoase cand se termina cu bine si sa mai fie si la anul !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu