luni, 31 octombrie 2016

Maratonul International Bucuresti 2016 - Am "promovat" clasa

Data cursa : 09.10.2016

Nu am cum sa ma laud cu un numar impresionat de maratoane (5 la numar in circa 3 ani) dar cu siguranta pot sa ma laud cu a-3-a participare la MIB. Si cred ca imi place atat de mult soarele incat a fost o zi minunata cu soare de iarna timpurie.A plouat cu 1 zi inainte, a fost soare la maraton si ploaie a doua zi. Asemanator a fost si la Triatlon Mamaia 2016 unde valurile s-au linistit dupa multe zile,vant minim si soare maxim (detalii aici).La fel si la toate weekend-urile de vara la munte.

O particularitate importanta de anul acesta a fost si separarea clara a Maratonului montan Piatra Craiului de data de desfasurare a Maratonului Bucuresti ceea mi-a permis in premiera sa particip la 2 maratoane distantate doar de o saptamana.Mai multe detalii despre MPC aici.
Dar si faptul ca am realizat ca se poate sa fac fata cu brio la aceste curse lungi. Succesul de acum, in premiera pentru mine, se datoreaza MPC-ului.Chiar daca nu am tras acolo, m-au durut muschii coapselor inca 3-4 zile asa incat dupa maratonul asta de sosea nu aveam absolut nimic si puteam sa reincep alergarea imediat.


Asadar, un nou MIB si o gramada de cunoscuti alergatori. O incalzire obisnuita dar scurtata la 1 km cu Paul care avea o masca pe gura si nas de speria si fortele de politie prezente (elevation mask, cred ca se numea ).Noutatile fata de celelalte maratoane au fost :

1. Pantofi sport noi si usor de aceia cu care
     alerga meseriasii, adica foarte usori.Vechii  
     Asics Kayano erau mult prea grei.
2. Un echipament propriu nou, portocaliu pentru
    mine, care culmea s-a suprapus cu tricoul oficial dat de organizatori (poza alaturata).Deja ma
    gandeam la cum o sa fiu pierdut in marea portocalie.
3. Noua achizitie in materie de ascultat muzica - factor important de altfel
4. Un antrenament de vara montan intens sincronizat cu unul de long run-uri prin Franta pe teren
    adecvat pentru alergatori ( 1 saptamana cu vreo 75 km ).
5. O atitudine directa orientata pe alergare, presarata pe alocuri cu socializari de inceput ( Alin,
    Mircea ) si linistea aceea a unui om pregatit care stie ce vrea .. sic,sic Bogdan, te astept in "clasa"
    asta ;)
6. O lipsa de mancare totala in dimineata de dinaintea maratonului. Dupa 2 maratoane "esuate" si cu un triatlon Mamaia cu dureri in zona ficatului, m-am lasat de laptele cu seminte si/sau oua la mic
    dejun.George, mii de multumiri si te adaug la "Hall of fame" !
    Da,sunt slab si mancacios, un sac fara fund cum zice iubita de sora-mea ..he he
7. Posibilitatea de inscriere pe medalie a numelui si timpului (pentru prima data la MIB)

Cu Paul in poza alaturata, cel cu un PB la semi-maraton sub 1h:30m si neinscris pe medalie :)

Traseul era ca si anul trecut, unul dintr-o singura bucata, doar unele mici segmente le parcurgeam de 2 ori. Toate urcarile erau incluse in circa 18 km de alergare apoi un plat combinat cu fals plat inspre Arena Nationala. Am pornit maratonul pe un pace de 4:50 - 5:00 avand in vedere dealul imediat ce urma de langa Parlament si incet-incet acceleram chiar fara sa-mi dau seama.Muzica si pantofii sport ultra-usori erau de vina ;) Pe la km 2 vine din spate lansat sa ma salute si sa ma incurajeze Claudiu, un MTB-ist feroce si alergator bun.Era iepure de data asta. Imediat socializez cu Alin (la semi) si apoi cu Mircea(maraton). Dupa vreo 5-6 km eram singur in ritmul meu pe o Cale a Victoriei supra-aglomerata de semi-maratonisti si stafeta.Ma alimentasem bine cu lichid inainte, nu mai aveam nevoie de pauze tehnice ca la anterioarele 2 MIB-uri, saltam bine pe pace mediu de 4:40 - 4:43. Am tinut-o tot asa pina la km 26. Era o premiera oricum si pentru mine.


Alimentare clasica inceputa pe la km 10 si cateva geluri de suport pentru pace-ul maret. Inclin sa afirm ca alergarea de sosea nu se compara cu cea montana. Destul de "plictisitor" sa tii o directie(ca doar incerc sa tin si eu o trasa GPS cat mai corecta, nu-i asa ?) cand vad pe multi ca ma intrec si mi se pun in fata si dupa cativa metri incetinesc. Cred pe undeva pe la km 8-9 aud un zgomot si o vad o agitatie de maini.Miros de la o posta optimismul, sinceritatea,bucuria, entuziasmul.Imi place la nebunie.Era Bogdan P, evident, cu o figura vesela incat ma asteptam deja la o poanta la care nu aveam timp sa-i raspund. Era examenul de trecere in alta clasa pentru mine ;) si stiu ca avea incredere in mine facand poante pe grupul de Alergare facebook.M-am bucurat sa-l vad si a fost singura data. Supriza a fost sa-l revad ca suporter infocat pe Mihai, pietrean de-al meu si om de munte, ultra-maratonist si mpc-ist.Era pe la km 11-12 asezat strategic la statia metrou Izvor.
Am zis sa mai fac o alimentare cu apa pe la punctul de la km 15 si una in deal pe langa palat Parlament la km 18. Mai consumasem si 3 geluri mici de 20 g.Nu stiu daca au avut efect sau nu.
Cert e ca zburam imperturbabil fara nici un gand notoriu.Iar MUZICA faina de tot din urechile mele,ma purta mai repede spre finish !
La km 22 am incercat un shot cu cafeina, nu ca as fi simtit, doar ca precautie si inca 5 km a fost excelent. Aveam o medie de 4:43 fenomenala, pentru prima data. De la km 27, incepeam sa simt piciorele mai grele sau doar era fals platul de pe Bd.Unirii astfel ca la km 30 m-am oprit sa beau multa apa si sa incerc ultimul shot cu cafeina.Eram cu Personal Best la km 30 cu medie de 4:46. Aveam un timp de 2h:22m. Fenomenal ! Mai erau doar 12 km pina la final.Ar fi insemnat in acest ritm 58 minute, hai maxim cu pace 5:00 doar 1 ora. Insemna ca urma un rezultat mare de 3h:20m daca continuam asa.
L-am observat in spate la diferite intoarceri si pe Andrei Gligor, o mai veche cunostinta din ultimii 2 ani, inclusiv la MIB ( MIB 2015 aici ).Era pacer atunci ...cu crampe ;)

Din pacate, picioarele imi erau mai grele decat eram la km 25.Mult mai grele si doar facusem 5 km.Mai mult, intentionam sa maresc ritmul dupa km 30. In acest fel, cred ca am mai facut opriri sa ma alimentez cu apa fie am mai mers cateva secunde de vreo 3 ori la urmatorii km : 34; 36.5 si 41.
La km 37 ma asteptau fotografii mei personali.Eram in ritm, nu prea s-au putut tine dupa mine. Pe ultimii 2 km doream doar sa tin un pace bun cat sa fie sub 3h:30m si m-am concentrat pe asta. Se vede in poza alaturata.
Deasemenea Andrei Gligor a venit tare din spate pe ultimii metri, chiar 50 m reusind sa treaca linia inaintea unui incepator ca mine (nu stiu daca sa spun despre mine ambitios, poate e prea mult).Se vede in poza alatura in spate ... he he.
Am terminat sub 3h30m si am trecut clasa in alta categorie de alergatori.
Voi continua sa zbor ;)

Timp care ma multumeste si mai ales locul la categorie :

Timp efectiv(PB)  : 3h:28:14s
Loc categorie        : 10  / nu pot sa zic ca nu au filtru la lista de rezultate
Loc general           : 117 / 927


Multumiri si salutari calduroase celor care mi-au fost aproape ! 

Laurentiu : esti inimos rau, frate si un ucenic tare bun ! Te astept in alergare ;) !

 Hall of Fame ! 
cu cele 3 participari la MIB :)
Cat timp se inscriptiona medalia, am fugit repede la volanul unui TIR al unui suporter infocat si pozar personal ;) De fapt, urma sa aiba un drum lung si facuse un efort de placere sa vada atmosfera unui maraton in timp ce altii injurau ca traficul a fost oprit si deviat in Bucuresti.Inima omului si gradul de intelegere fata de ceilalti spune multe !

                          


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu